Pekka Iiskonmäki Koskaan ei tiedä mihin pystyy ellei yritä tosissaan

Auttaisiko Suomi Venäjää sodassa?

Olin pitkiä aikoja  80-90 -luvulla Hong-Kongissa.

Virosta pyrimme luomaan Pohjolan Hong-Kongin. Aina valuuttasidonaisuudella.

Kiinalaiset kaverini Tallinnassa ihmettelivät venäjäpelkoamme.

Miksi te niitä pelkäätte, kun niitä on niin vähän suurella alueella?

Kiina on jo nyt maailman toiseksi suurin sotilasmahti ja talouskakkonen.

Etelä-Kiinan meri on Kiinalle elämää suurempi meri, kuten keltainen joki.

Hieman historiaa vuodelta 1949. Korean sota.

Mao Zedong julisti, että sodassa oleellinen ei ollut ase, vaan mies sen aseen takana.

Hänen oma poikansa kaatui siinä sodassa.

Molemmat osapuolet kärsivät suuria tappioita, erityisesti puutteellisesti aseistetut kiinalaiset.

USA:n joukot suorittivat historiansa pisimmän perääntymisen.

Neuvostoliitosta lähetettiin aseita Pohjois-Koreaan. Pääosin maksua vastaan.

Kiinan budjetista 38 % meni Korean sotaan.

Neuvostoliitto lupasi tulla Kiinalle avuksi, mutta bluffasi.  Ei tullut. Peitteli osuuttaan.

Tämän kiinalaiset muistavat kollektiivisesti. Olen sen niin useasti  kuullut.

Venäläiset kehittivät tuolloin kiivaasti panssarivaunua T-55.

Yksi protoista oli koekäytössä ja molahti jäiden läpi Kiinan rajan sisällä järveen.

Kiinalaiset saivat sen ongittua ylös, vaikka NL teki sen estämiseksi parhaansa.

Kiina sai kehitysvaiheessa olevan tankin ja loppu on historiaa.

Kiinan taloudellinen potentiaali Venäjään verrattuna on murskaava.

Saisiko Venäjä Suomelta apua, kun kiinalaisten kilpajuoksu venäläiset edellä Uralille alkaisi?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Korean_sota

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Hauska kysymyksenasettelu. Vähän vaikea nähdä, että Suomi valtiona asettuisi sotimaan Kiinaa vastaan Venäjän puolesta. Eihän Suomi auttanut tietääkseni aseellisesti Venäjää Georgiaa/Gruusiaakaan vastaan. Ainahan joku bäkmanni voisi löytyä vapaaehtoisena.

En kylläkään pidä kovin todennäköisenä näillä näkymin, että Kiina alkaisi aseellisesti pyrkimään Uralille päin. Kiinallahan on vielä kasvutilaa Afrikan suunnallakin.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kiina on jo nyt maailman pomo; senhän ymmärtävät niin venäläiset kuin katujenkit (ja pienellä viiveellä myös eurooppalaiset sekä herra Trump).

Jotenkin luotan "keskusvaltion" itämaiseen järkeen, pitkän ylenkatsomisen ja tuskaisen köyhyyden jälkeen. Myös heidän pahin vihollisensa tulee olemaan järjetön terrorismi, joka perustunee enimmäkseen ilkeyteen ja kateutteen (kun ei kerran mulla, niin ei sitten sulla eikä muillakaan). Juuri siinä tulevaisuuden rintama mahtaa kulkea, eikä missään Venäjän ja Kiinan välillä..

Kun puhutaan Afrikan nykyongelmista, niin Kiina tekee siellä näyttävää jälkeä:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234322-kiin...

(mutta eihän siitä meillä "lännessä" uutisoida: "koska Kiinalla on Afrikassa vain itsekkäitä tarkoituksia, toisin kuin meillä, ihmisoikeuksien jaloilla ja fiksuilla puolustajilla")

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Millaisia epäitsekkäitä tarkoituksia Kiinalla voisi olla Afrikassa? Vastauksesi kelpaa Schepelin oma näkemys asiasta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Schepel vastaa (ikiomana näkemyksenään), että Kiina on ilman muuta itsekäs ja, afrikkalaisten palautteiden perusteella, myös tehokkaan epäitsekäs, mutta länsi (ja erityisesti sivistynyt Eurooppamme) on tietysti ollut koko ajan kristillisen esimerkillinen. Lue edellisen kommenttini linkki ja huomaanet valtavan eron kiinalasen ja länsimaisen kehitysavun välillä (saat itse päättää kummanko eduksi).

(P.S. Sorry, kun poikkesin rauhoittavasta ja virallisesta uutisoinnistamme; näitähän möhläyksiä aina välillä sattuu monimuotoisessa elinympäristössämme)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pitää paikkansa, että Kiina alkaa olla 'maailman pomo' melkein millä mittarilla tahansa mitattuna. Mutta onkohan Ilmarilla nyt liian ruusuinen kuva Kiinan tarkoitusperistä Afrikan mantereella?

On syytä epäillä ja jopa väittää, että Kiina toimii itsekkäillä vaikuttimilla Afrikassa. On väitetty, että Kiina ostaa halvalla viljelystarkoitukseen maata Afrikan köyhissä maissa. Sen seurauksena paimentolaiset joutuvat siirtämään vähäiset karjansa pois mailta, joita valtio ennen omisti.

Kiina investoinnit esim. liikenneverkostoon Afrikassa todennäköisesti ennakoivat luonnonvarojen hyödyntämistä/riistoa kiinalaisten yritysten pussiin. Investoinneista hyötyvät lyhyellä tähtäimellä myös Afrikan valtiot, mutta todellinen suuntaus saattaa hyvinkin olla Kiinan määrätietoinen pyrkimys siirtomaaisännän asemaan Afrikassa.

Kiinan talous ei perustu hyväntekeväisyyteen millään osa-alueella. Ei edes pandataloudessa, jota termiä Kiinan edustaja tänään käytti Ähtärin "panda-juhlassa". Suomalainen hyväuskoisuus on sinänsä liikuttavaa, mutta meille se voi käydä vielä kalliiksi. Muistetaan lähialueen varoittavana "yhteistyömallina" vaikkapa Kemiran tolkuton GrowHow lahjoitus Yaralle.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Markku, maailma on raaka, kuten tiedätkin. Huomasit, että kirjoitin "Kiina on ilman muuta itsekäs ja, afrikkalaisten palautteiden perusteella, myös tehokkaan epäitsekäs, mutta länsi (ja erityisesti sivistynyt Eurooppamme) on tietysti ollut koko ajan kristillisen esimerkillinen".

Kiinan nousu on ilmeisesti niin tuskallinen meille länsimaisille (jotka olimme tottuneet Maon kurjuuteen), ettemme huomaa omaa uutsisoinnimme propagandasävyjä. Juuri tekopyhä uutisointimme potuttaa....

Kiinan talous ei perustu hyväntekeväisyyteen eikä perustu Ingvar Kampradin tai Nordeankaan. Kiinalaiset ovat olleet siinä vaan niin v-maisia, että oppivat temput pirun nopeasti ja tehokkaasti...ja sekös harmittaa.

P.S. Sehän on selvää, että Venäjä häviää tässä kilvassa ja samalla veikkaan, että tässä häviökisassa kakkosena tulee olemaan Eurooppa. USA:lle vissi
pronssi.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #11

EU-junkkerien ja meidän muidenkin bryssofiilien siinä mukana on vain todettava:
'- Ne jyrää meitin. Pojaat! Ne jyrää meitin ...'.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #13

Ostivat volvon, kohta mersunkin jne. Minusta näin menee ihan oikein: money talks! Kyllä kunnon kapitalisti sen ymmärtää, eller hur?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #14

Jawohl - javisst, mutta ihmisoikeuksia Kiinan valtiokapitalismi polkee jopa pahemmin kuin lähin naapurimme idässä. Siinä mielessä ja muutenkin Kiina rikkoo 'sääntöjä'. Vaan mitäpä ne säännöistä Kiina, Venäjä, Turkki ja muutamat muut.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005536534.html
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201704052200097...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #15

Kun puoli miljardia kiinalaista nousevat noin kahden vuosikymmenen aikana kirjaimellisesta nälkämaasta ihmiskunnan keskikastiin, niin ihmisoikeuksien kannalta ainutlaatuinen huippusuoritus, sanoisin..!

Otetaanko puheeksi heidän kanssaan Lapin joulumaassa?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #16

Mitään takeita ei ole siitä, että niiden puolen miljardin kiinalaisen elämänlaatu tai ihmisoikeudet olisi parantuneet heidän päästyään "ihmiskunnan elintasolliseen keskikastiin". Siirtyminen osin pakon edessä maaseudulta suurkaupunkien saastepilvien keskelle ei ansaitse hurraahuutoja keneltäkään.

Joulumaan mitättömällä glamourilla ei kannata kiinalaisten johtoa houkutella parantamaan tapojaan. Ei onnistu. Kiina ei kuuntele ketään. Tiibetin hirvittävä alistaminen, samoin uiguurien sorto luoteis-Kiinassa, kristittyjen vainot, toisinajattelijoiden vangitsemiset, julmurimaiset elinsiirrot jne. jne.

Kiinalaisten ihmisoikeusrikokset ovat massiivinen murhenäytelmä. Raakaa on meno kulissien takana.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/kommentit/kenel...
https://yle.fi/uutiset/3-8989503

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

Tiibetissä ennen kiinalaisten tuloa lamat nylkivät lapsia elävältä. Kehitystä on selvästi tapahtunut.

Hämmästyttävää, että olen pystynyt elämään suurkaupungissa (Shanghaissa) saasteitten keskellä 18 vuotta. Voin sanoa, ihan kokemuksesta, että kiinalaisten elämänlaatu on kohisemalla noussut. Kiinalaiset käyvät esimerkiksi näissä suurkaupungeissa ulkona syömässä huomattavasti useammin kuin suomalaiset. Keskiluokkaiset kiinalaiset myös matkustavat ulkomaille sen kuin kerkiävät. Ja passin saa viikossa-kahdessa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #22

"Musta kuin 1800-luvun Lontoo – Paha ilma tappaa Kiinassa jo miljoonia".

En ole päivääkään Kiinassa asunut enkä välittäisi asuakaan tappavien saastepilvien armoilla. https://www.hs.fi/tiede/art-2000005039721.html

MTV Pekingin saastehelvetissä: Näky pääkadulla muistuttaa kauhuelokuvaa – "Mihin voisimme paeta". https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/mtv-...

Uutisvirta toistaa samaa karmeaa todellisuutta Kiinasta vuodesta vuoteen, päivästä päivään. Ei ihme, jos Kiina hieman puhtaampaa Lebensraumia hamuilee Afrikasta, Siperiasta, Euroopasta..

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Ihmehän se on, että olen säilynyt hengissä, ainakin toistaiseksi.

Itärannikon suurkaupunkeihin ei pakolla asuteta ketään. Tulijoita olisi paljon, mutta niissä ovat rajat kiinni.

Kiina tekee saman kuin Suomikin: saastuttaa sen kuin kerkiää ja pakon edessä alkaa puhdistaa.

Ihmisten elämänlaatu on tosiaan huomattavasti parantunut nimenomaan suurkaupungeissa. Niihin on luotu kansaneläke- ja sairasvakuutusjärjestelmä, ja vanhustenhoitoon on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota ja sijoittaa rahaa. Suurkaupungit (itse asiassa koko Kiina) muistuttavat demografialtaan Eurooppaa.

Suomessa tiedetään näemmä vain Kiinan ongelmat, mitään muuta siitä ei juurikaan tiedetä.

Millä tavalla Kiina on ekspansionistinen?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #24

Kiina on noudattanut ulkopolitiikan saralla kestohymyllä kuorrutettua pandadiplomatiaa. Puolueen marssirivit ja kokousareenat ovat linjakkaita ja suoria kuin Pjongjangissa konsanaan, mutta hämäävä hymymaski antaa ystävällisen vaikutelman ulospäin.

Ekspansioon valmistaudutaan kiinalaisella pitkäjänteisyydellä. Talous ja avaruusteknologia on yltänyt maailman huipulle. Sotilasmahti tavoittelee kovalla vauhdilla samaa tasoa. Kiinan merellä pullistellaan jo muskeleita. Missä on seuraava näyttämö?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Vertaapa vaikka Yhdysvaltain sotilaspolitiikkaan. Sinä arvailet ja lasket loruja.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #27

Kovin yllättäen loppuivat Jussilan asialliset Kiina-argumentit. Mitä sinulle tuli mieleen USA:n sotilaspolitiikasta? Kerro ihan vapain sanoin.

Et sitten opetellut Kiinassa arvokkaampaa keskustelukulttuuria.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #28

Millä ihmeen tavalla sinä edustat arvokasta keskustelukulttuuria ja miksi vastaukseni ei ollut asiallinen?

Jos vertaat Yhdysvaltain ja Kiinan ulkopolitiikkaa/sotilaspolitiikkaa, niissä on aika selkeä ero. Yhdysvallat on käyttänyt armeijaansa ja tiedustelupalveluaan niin taloudellisten kuin sotilaspoliittisten etujensa "suojelemiseen" jo viimeistään 1900-luvulta lähtien Väli- ja Etelä-Amerikasta Lähi-Itään, Guatemalasta Iraniin (Iran 1953, Honduras 2009). USA on puuttunut demokraattisten maiden vaaleihin, syössyt vallasta demokraattisesti valittuja johtajia ja salamurhannut näitä. Tämä on todellisuutta tänä päivänäkin. Irak, Afganistan, Jemenin pommitukset, epäonnistunut "arabikevät", jne. USA:n valtionvelka on näiden seikkailujen takia kasvanut absurdeihin lukuihin. Inhimilliset kärsimykset ympäri maailman ovat mittaamattomat. "War is a Racket". Hämmästyttävää, että Yhdysvallat edelleen pitää itseään maailman moraalisena johtajana. USA:ssa vapauskin on suhteellista: siellä on absoluuttisesti eniten ihmisiä vankilassa, yli 2 miljoonaa. Kiinan hirmuinen diktatuuri on kyennyt laittamaan vankilaan Yhdysvaltoihin verrattuna yli nelinkertaisesta väestöstään 1,6 miljoonaa.

Sinä loruilet Kiinan ekspansionismista, josta ei ole minkäänlaista konkreettista näyttöä. Neuvottelujen kautta Hongkong tuli takaisin, sama tapahtuu Taiwanille. Kiinan pankkijärjestelmän romahtamista muistan ennustetun ainakin vuodesta 1998 (jolloin Kiinan vakaus pelasti muun ympäröivän Aasian), se ei ole romahtanut. Kiinan talouskasvun on ennustettu romahtavan viimeistään vuodesta 2008 lähtien. Ei ole romahtanut.

Suomessa Kiinasta voi esittää minkälaisia mielipiteitä tahansa, koska Kiinaa ei tunneta.

Muuten, ilman pienhiukkaspitoisuus (PM 2.5) tänään Helsingissä 34 (vihreällä), Lappenrannassa 46 (vihreällä), Münchenissä 54 (keltaisella) ja Shanghaissa 64 (keltaisella). Vielä hengitetään!

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #30

Varsinainen asenteesi keskustelussa muistuttaa lähinnä venäläistä äreää karhua; sellaista mörköä, jota on osuttu aseella ahteriin. Mutta kukin menee omalla tylillään, niin minäkin.

On hyvin ymmärrettävää, että olet Kiinan kulttuurin ja talouden, niin myös sen ihmisoikeuksien ja ilmaston ihailija. Kun pitkään asuu jossain maassa, tulee tuo maa läheiseksi ja sille muodostuu lämmin paikka sydämessä.

Yhdysvaltalaista imperialismia, sen sotakoneistoa tai vankilakulttuuria en mitenkään puolustellut. Mutta saivatpa nekin kuulla Jussilalta kunniansa.

Ekspansionismi-termiä en minä tainnut tuoda keskusteluun, mutta kutsuttakoon Kiinan paisumista maailmalle millä nimellä tahansa, niin todellisuutta se on. Se ei vielä näy sotilaallisina offensiiveina, mutta niidenkin aika tulee. Maltahan odottaa Max. Nyt seuraillaan Kiinan talouden, teknologian ja sotilasmahdin nousua maailman huipulle. Kiinalaiset osaavat asiansa; ja heitä on paaljon.

Sunnuntain ratoksi tietovisaa Maxille: mitkä kolme valtiota liittyvät numerosarjaan 080808?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32

Kiina, Intia ja Venäjä.

Pyysit minua kuvaamaan Yhdysvaltain sotilaspolitiikkaa ja tein sen, hieman laajentaen.

Marttila, tekisit itsellesi palveluksen, jos lopettaisit tuollaisen mestaroinnin. Olisi viisasta myöntää, ettet oikeastaan tiedä Kiinasta mitään, vaan monet asiat joihin otat kantaa, tuntuvat sinusta joiltain. Tämä on valitettavan totta monen kohdalla.

Kiinassa on hyvin paljon asioita joista en edelleenkään pidä. Olen lähes kahdenkymmenen vuoden ajan ollut etuoikeutettu seuraamaan sen huimaa kehitystä ja elinolojen paranemista. Me vain teemme sen onnettoman virheen, että mittaamme sitä samalla mittatikulla kuin sellaisia maita, joissa järjestelmä muistuttaa omaamme.

Kiinan hallintojärjestelmä on edelleen maailman meritokraattisin ja sen vuoksi sitä on syytä kunnioittaa. Bush, Obama tai vaikkapa Niinistö eivät Kiinassa kelpaisi edes kyläpäälliköiksi. Se lienee myös melko lähellä huippua legitiimisyydessään: kansalaisilta tiedustellaan jatkuvasti aivan ruohonjuuritasoa myöten, mitä mieltä he ovat hallinnon tekemistä päätöksistä. Sana "kommunismi" ymmärretään Suomessakin edelleen epäonnistuneen Neuvostoliiton kautta, mikä Kiinan kohdalla on suuri virhe ja tavallaan jopa häpeä. Kyllä siellä toimii aktiivinen kansalaisyhteiskunta toisin kuin aikoinaan naapurissa ja toisin kuin oletetaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #34

Kiinasta tiedetään nykyään valtavan paljon. Kiinan valtio työntää itseään voimakkaasti framille tiedotusvälineissä ympäri maailman, myös Suomessa, jopa osallistuen itse median rahoittamiseen - toki omilla ehdoillaan.

Jussila ei siis voi lukita kaikkea Kiina-informaatiota omaan käyttöönsä, vaikka hänen ylimielisyydestään voisi päätellä moista halua miehellä olevan. Tietoa on meidän kaikkien saatavissa niin paljon kuin haluaa käyttää.

Lukusarja 080808 tuo minulle mieleen Kiinan, Venäjän ja Georgian. Kiina saa tuossa sarjassa pulmusen roolin ja se suotakoon. Seuraavassa hieman ikävämpää dataa. Kaikki tieto ei Kiinaa kaunista.

https://www.amnesty.fi/kidutus-rehottaa-kiinan-oik...

http://www.marttyyrienaani.fi/kiinan-uudet-muurit/

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #42

En minä yritä lukita itselleni yhtään mitään. Asioista lukeminen ei kuitenkaan missään oloissa voita asioitten elämistä. On melko erilaista seurata asioita paikan päällä tai lukea niistä jonkun muun kokemusten kautta. En ole muuten lukenut mistään lehdistä esimerkiksi mainitsemastani kansaneläkejärjestelmästä, vaikka se on hyvin merkittävä sosiaalinen uudistus. Luen päivittäin paikallisten lehtien lisäksi vähintään puolta tusinaa ulkomaista lehteä. Televisiosta näkyvät CNN, BBC ja Fox News (!). Yleisesti ottaen mitään erityisen positiivista Kiinasta ei uutisoida, negatiiviset asiat kyllä tuodaan esille.

Olen vieraillut mm. ulkomaalaisille tarkoitetussa vankilassa Shanghaissa. Siellä oli sillä hetkellä 106 vankia. Näitä ei kidutettu. Kyllä noita esimerkkejä Kiinan epäkohdista löytyy vaikka kuinka paljon. Toisaalta esimerkkejä siitä, kuinka paljon elinolosuhteet ovat parantuneet, löytyy kyllä yhtälailla, ne eivät vaan näytä oikein pääsevän esiin.

Shanghaihin muuttaessani rakennustyömiehillä ei edes talviolosuhteissa ollut kenkiä. Nykyään näyttää olevan. Lauri Ihalainen kysyi Shanghaissa eräillä konsulaatin järjestämillä illallisilla, miten elintason nousu näkyy tavallisen kiinalaisen elämässä. Annoin tuon kenkä-esimerkin, mutta Ihalainen piti sitä kuttuiluna.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #34

Kiinan kommunistinen diktatuuri joutaa historian roskatynnyriin. Ettei totuus unohtuisi. Loppu taitaa olla lähellä, kun suuri johtaja yrittää tehdä itsestään elinikäistä presidenttiä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #46

Tätäkin ovat ennustaneet muutkin keskustelijat viimeiset parikymmentä vuotta. Taitaa tuo väsynyt EU olla lähempänä roskatynnyriä, sen merkit ovat selvemmät.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #50

#50

EU ja Suomi on kuin samasta muotista.

Mitään ei saada aikaiseksi, mutta rahaa palaa rumasti koko ajan.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #46

#46
Jos he haluavat dynastian takaisin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #46

Kiinaa ei ymmärrä eikä tunne Suomen mediaa seuraamalla. Kiinan touhuja on vähän turhaa edes kommentoida, jollei ole maassa edes käynyt tai mieluummin oleskellut. Suomalaisen elämänkokemus ei kata mitään niistä haasteista, joista monia ratkottu Kiinassa yhden sukupolven aikana.

Täällä ei edes pieneen nuppiin mahdu ymmärrys siitä, ettei Kiinan kaltaista valtiota voisi johtaa jollain suomalaiselle keskusteluhallinnolla. Maa olisi revennyt käsiin aikaa sitten. Demokratia ei toimi Suomessakaan puhumattakaan yli 1400 miljoonan ihmisen Kiinassa.

Aivan käsittämättömiä ovat väitteet Kiinan kommunismista.

Olen Maxin kannalla juuri tässä suomalaisten heikossa Kiinan tuntemuksessa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #58

Juha, OK. I'm guilty in your opinion, one of them. :)). Olen syyllistynyt ns. outsider'ina, siis Kiinassa käymättömänä, Kiinaa koskeviin arvioihin. No, en tunne syyllisyyttä ja se johtuu ainakin parista syystä.

Ensinnäkään en luota "kiinankävijöihin tai kiinanasujiin" niin, että heillä olisi hallusssan jokin muilta salattu kiina-gnosis. On hieman naurettavaa, että Kiinassa käyneitä snobbailijoita kuunneltaisiin ihmemiehinä, joille olisi annettu salatut avaimet Kiinan 'touhujen käsittämiseen'.

Toisekseen, on päivänselvää, että Kiinan kokoinen kolossi antaa monin tavoin itsestään valtaisan määrän tietoa, joka on jokaisen ulottuvilla. Se yleisen tiedon määrä - joka tietty pitää seuloa ja arvioida - ylittää vähintään satakertaisesti sen subjektiivisen tiedon, joka jonkun kävijän silmiin jostain Kiinan kolkasta kertyy.

Summa summarum, arvostan paikallisesti hankittua lähitietoa ja kokemusta. Mutta se ei oikeuta ketään esiintymään ylimielisen mr. China'n ominaisuudessa "ex cathedra" lyttäämässä muiden käsityksiä Kiinasta. Tämän pitäisi olla sanomattakin selvää. Ja keskustelun olisi kai hyvä olla vapaata eikä haudanvakavaa, myös Kiinan asioista.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #59

#59
Olen keskustellut satojen kiinalaisten kanssa. Sinä et.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32

"Ekspansioon valmistaudutaan kiinalaisella pitkäjänteisyydellä." Huono muisti?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #39

Löysit tuon sanan, olinko tosiaan ensimmäinen, joka otin sen esille. :)

Myönnetään. Expandere merkitsee latinan verbinä 'levittää'. Siinä lienee kantasana.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #32

#32
Markku

''Varsinainen asenteesi keskustelussa muistuttaa lähinnä venäläistä äreää karhua; sellaista mörköä, jota on osuttu aseella ahteriin. Mutta kukin menee omalla tyylillään, niin minäkin.''

Minä näen suomalaiset sellaisena pikku-karhuna.

Eri mieltä ei saa olla ja suomalaisille ei saa nauraa, kuten minä teen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #15

Kiinalaisia eivät ihmisoikeudet kiinnosta siinä muodossa kuin ne lännessä ymmärretään. En ole koko Kiinassa asumiseni aikana (18 vuotta) törmännyt yhteenkään kiinalaiseen, jota esimerkiksi äänioikeus olisi kiinnostanut. Kiinalaisista nuoremman polven sukulaisistani lähes jokainen opiskelee tai on jossain vaiheessa opiskellut jossain länsimaassa.

"Länsi" koetaan periaatteettomana ja laiskana. Sen vanhat saavutukset kyllä tunnustetaan.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#10
''onkohan Ilmarilla nyt liian ruusuinen kuva Kiinan tarkoitusperistä Afrikan mantereella?''

Miten se on estettävissä ja miksi Suomi ei ottaisi vain yhtä maata ''siirtomaakseen''?

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Kiinalaisten toiminta Afrikassa on härskiä uuskolonialismia. Kun afrikkalainen hallitus erehtyy Maailmanpankin sijaan lähtemään yhteistyöhön kiinalaisten kanssa Kiina vie tuhkatkin pesästä.

Projektit ja kohteen rahoitetaan kyllä sovitusti, mutta kiinalaiset ottavat johdon käsiinsä ja lähes koko henkilöstö tuodaan Kiinasta kokkeja myöten.
Kehityshankkeissa toimitettu infrastruktuuri maksetaan takaisin luonnonvaroina, joiden hyödyntämisen ja jalostuksen hoitavat kiinalaiset.

Kiina myös aseistaa Afrikkaa ja on suurin aseiden toimittaja. Hallituksen lisäksi kiinalaisille asekauppiaille kelpaavat asiakkaaksi sissiryhmät.

Esimerkiksi Zimbabwen riippuvuus Kiinasta kasvoi sen jälkeen kun länsimaat 2002 asettivat talouspakotteita Zimbabwelle. Kiina esti veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvostossa YK-tason pakotteiden asettamisen.
Zimbabwe maksaa tuosta kovaa hintaa: kiinalaiset tukivat Mugabea ja hänestä päästiin vasta kun kiinalaiset antoivat luvan syrjäyttää istuva presidentti, mminkä vuoksi Zimbabwen asevoimien komentaja Constantino Chiwenga vieraili Pekingissä muutamia päiviä ennen vallankaappausta.

Sudanin sisällissotaa masinoivat kiinalaiset.Kiina on ollut Sudanin hyljeksityn hallituksen tärkein tukija ja suurin kauppakumppani. Sudanin viennistä – joka valtaosin on öljyä – 60 prosenttia suuntautui Kiinaan. Sudan oli Nigerian ja Angolan jälkeen kolmanneksi suurin öljyntuottaja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Sen öljyvaroista 80–85 prosenttia sijaitsee etelän alueella, mistä kiinalaiset halusivat pitää kiinni.

Rauha alueelle saatiin vasta 2011 kun Sudanin kansan vapautusliike SPLM lupasi Kiinalle, että etelä itsenäistyttyään antaa Kiinan valtion öljy-yhtiö CNPC:lle 40% öljyvarannoistaan. Nyt Kiina kattaa jopa viisi prosenttia omasta öljyntarpeestaan Etelä-Sudanista tuotetulla öljyllä.
Kiina on lähettänyt myös omia sotilaitaan Etelä-Sudaniin, joiden tehtävänä on turvata Etelä-Sudanin öljykenttiä ja kiinalaisia öljytyöntekijöitä maan sisäisiltä levottomuuksilta. Kiinalaissotilaat ovat taisteluvalmiita ja kykenevät iskemään takaisin, sanoi Wall Street Journal -lehden haastattelema Etelä-Sudanin presidentin tiedonantaja.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Tomille kiitos totutusta uutisoinnista. Tätähän saadaan lukea lähes mantran tavoin.. Siksi onkin tärkeätä, että uutisoidaan myös toisella tavalla, pitkän seurantatutkimuksen pohjalta:

Kiinan rooli kasvaa koko ajan Afrikassa ja (toisin kuin mistä länsimaisessa kehitysavussa on kyse) Kiina pyrkii kehittämään pitkäkestoisia kauppasuhteita, joissa keskeisinta on molemminpuolinen hyöty.

Radboud-yliopiston Haley J. Swedlund (Nijmegen/Hollanti) toteaa omassa seurantatutkimuksessaan, että Kiina sijoittaa pääasiallisesti maatalouteen, kaivosteollisuuteen sekä infrastruktuuriin. Vastapalveluna Kiina saa raaka-aineita ja kiinalaiset yritykset tietynlaiset markkinaedut. Sen lisäksi Swedlund on huomannut, että kiinalaiset mieluimmin neuvottelevat paikallisyritysten ja -tahojen kanssa kuin kansallisten viranomaisten (kuten länsi edelleen tekee)..

Molemminpuoliset edut

Länsimaat ovat tukeneet enimmäkseen paikallisia viranomaisia (kehitysavun nimessä), esimerkiksi terveydenhoidon ja opetuksen sektorilla, mutta sen teho on ollut varsin kyseenalainen, koska liian usein rahat ovat joutuneet korruptoituneen hallinnon hämärille pankkitileille....

Vasta aivan viime vuosina länsimaat ovat ruveneet matkimaan Kiinan "molemman osapuolen hyödyn mallia", mutta Kiinan etumatka on valtava: moottoritiet, satamat, rautatiet jne...

http://haleyswedlund.com/publications/

https://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergro...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #31

"Kiinalaiset kytkevät pehmeän vaikuttamisen nykyisin osittain suureen talousprojektiinsa, joka tunnetaan nimellä Yidai yilu eli Yksi vyö, yksi tie. Projektissa Kiinan talous pyritään erilaisten infrastruktuurihankkeiden, investointien ja talousavun keinoin kytkemään yhä tiiviimmin Euraasian ja Afrikan maiden talouksiin. Myös Suomi kuuluu hankkeen piiriin."

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/20/kiinan-so...

"Autoritaarisuus-kirjassa tuodaan selkeästi esille Kiinan erinäiset toimet länsimaista parlamentaarista demokratiaa vastaan. Myös Kiinan tuoreessa turvallisuuslaissa korostetaan, että kiinalaisen yhteiskunnan suurin ideologinen ja poliittinen uhkatekijä on länsimainen demokraattinen ajattelu, monipuoluejärjestelmä, riippumaton oikeuslaitos, vapaa media, vapaat ammattiyhdistysliikkeet ja niin edelleen. Kiinan kommunistinen puolue haluaa kontrolloida yhteiskuntaansa rautaisella kädellä."

En satsaisi penniäkään kiinalaisen totalitarismin Troijan hevosen "soft powerin" varaan.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#29
Moskova ei näistä ääneen keskustele.

Moskova on kuin Suomi. Kilpalaulantaa USA:n pahuudesta maailmassa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #36

Here’s what Africans think about China’s influence in their countries:

http://afrobarometer.org/blogs/heres-what-africans...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Krimin ja Balkanin sotaan suomalaiset suorastaa ryntäsivät Venäjälle apuun.

Vuonna 1918 riemurinnoin vallankumousta tekemään.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#3
Venäjän itäiset osat kiinalaistuvat koko ajan.

Venäjän väestöpohja ei riitä niitä asuttamaan.

Ilmeisesti melko pitkään invaasio Kiinasta on rauhanomaista.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Ilmastollisesti Afrikka on Kiinalle paljon edullisempi kuin Siperia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomi voisi yrittää toimia rauhanvälittäjänä Venäjän ja Kiinan välillä, jos Venäjä lupaisi palkkioksi "Viron, Aunuksen, Karjalan kauniin maan" alkuperäisen Jääkärimarssi-sanoituksen tavoitteiden mukaisesti.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#6
Varjele Luoja meitä siltä onnettomuudelta.

Aunus ja Karjala joutaa osavaltioina, joilla olisi laaja autonomia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mitä sitä turhaan tuppautumaan isojen poikien koitoksien väliin. Jos niin onnellisesti käy että Kiina ryhtyy valloittamaan Siperian lisäksi loppua Venäjää niin pelihän on selvä. Meidän pitää neuvotella kiinalaisten kanssa minkä verran voimme omaa tonttia laajentaa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Auttaisiko Suomi Venäjää sodassa?" kysyy blogisti.

Auttoi ainakin autonomisella ajalla Turkin sodassa vv. 1877-78.

Jossain määrin myös Japanin sodassa 1904-05 ja I maailmansodassakin.

Onko Iiskonmäellä tietoa, milloin Venäjä vastavuoroisesti auttoi Suomea?

Ja nytkö olisi taas Suomen vuoro mennä Venäjän avuksi..

Kuten tiedät meillähän oli konflikti kyseisen naapurin kanssa 1939-44, eikä silloinkaan apua kuulunut idästä. Tuhoa ja terroria kyllä senkin edestä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#12
Suomi oli Euroopan köyhin maa vuonna 1808 ja Ruotsin miehittämä.

Venäjä vapautti Suomen Ruotsin ikeestä ja antoi laajan autonomian.

Sen 110 -vuoden aikana Suomen väkiluku nelinkertaistui ja varallisuus 10 kertaistui.

Suomalaiset sortuivat ahneuteen ja historia kertoo lopun.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tuosta Turkin sodasta: Kai Suomi auttoi venäläisiä silloin, koska Suomi oli osaa (tosin autonominen osa) Venäjää.
Mutta eniten Suomi auttoi Bulgariaa. Viime päivinä on mm. Chipkan solan eri taisteluja kuvauksissa on ollut laajasti esillä n. 900 suomalaisen osuus.
Telkkarissa ja lehdistössä. Eräs lehti kertoi kuinka suomalainen suksipartio oli huomannut turkkilaisten ryhmittymisen ja nopeasti sivakoinnut varoittamaan bulgaareja jne. Muistaaksen Plevenin kaupunki oli näin pelastettu turkkilaisten tuholta ja bulgaarit ja suomalaiset hyökänneet ja tuhonneet turkkilaiset.
Alue oli tietääkseni n. 600 vuotta Turkin (Ottomaanien) teräskoron alla.

______________________

Minulle on kahden viime päivän aikana neljästi muistutettu tästä. Pormestarilta sain Bulgarian lippu-dekaalin rintaani, kahvilassa kaikki juttelivat asiasta sekä aaamulla että illalla.
Ja vaikka puhun venäjää, kun en bulgariaa osaa, tuli eräs kauppias tervehtimään minua ja ravisteli tassuani, kunnes se melkein irtosi. Hän sanoi minulle: "Sinähän olet suomalainen eikö niin?" Vastasin olevani ja sitten alkoi pitkä kiitollisuuspulputus ja esittely muille asiakkaille malliin "Kaupassa on suomalainen - katsokaa!". :)
No, olin kaupassa vain ostamassa puutarhaani potteja, mutta olin aika hämmentynyt tästä kaikesta.

Henry

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

EU:lla kummallinen suhde Kiinaan, pokkuroiva kenties, mielistelevä tai puhtaasti siitä, että EU käyttää Kiinaa hyväkseen.

Entä tuleeko aika, kun EU ihmettelee "mikä helvetti meihin osui". Ehkä he olivat aliarvioineet Kiinan.

Aika näyttää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kiinaa tai kiinalaisia ei sen paremmin EU kuin mikään tai kukaan muukaan kykene käyttämään hyväksi.

Kysymys on siitä, että "lännessä" Kiinaa ja kiinalaisia ei kerta kaikkiaan ymmärretä. Kun Suomessa päätösten perspektiivi valtiotasolla on budjettikausi, se on Kiinassa 50-100 vuotta. Vrt. Hongkong 1997, siirtymäkausi 55 vuotta. Sama tulee tapahtumaan Taiwanin kohdalla.

Kaikki etnisesti kiinalaiset kokevat olevansa nimenomaan kiinalaisia ollessaan ulkomailla, olivatpa sitten kotoisin mistä tahansa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#20
Länsimaiden nopeat voitot ovat vastakohta kiinalaisten zeniläisyydelle.

Suomessakin on sanonta. Hitaasti hyvä tulee. Ehtii ajatella.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Zen

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Saksassa jo ollaan huolestuneita. Murskaudutaanko kahden jättiläisen väliin?
Mahdollisessa kauppasodassa Saksan vienti tulisi kärsimään raskaat tappiot.

https://www.welt.de/wirtschaft/article174156789/Ch...

"Die Exportnation Deutschland droht zwischen diesen Giganten zerrieben zu werden."

EDIT: saksalaista lukijakyynisyyttä WELT-lehden kommenttipalstalla:
Christian N. vor 21 Minuten: "Bei der Frage, von wem Deutschland zerrieben wird, muss man nicht ins Ausland schauen!"

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Pekka pelkää ystävänsä Putinin puolesta. Jos Putin olisi palauttanut Karjalan, voisimme olla ainakin puolueettomia.

Muistatteko kiinalaisten laivastovierailun viime kesänä? Kävivät Venäjän länsirajalla Pietarissa ja sitten Helsingissä. Miksi piti käydä Helsingissä? Kiinalaiset neuvottelivat suomalaisten kanssa yhteistyöstä mahdollisissa konfliktitilanteissa. Suomi auttaa Kiinaa, ei Putinia.

Koko Siperiahan kuuluu geopoliittisesti Kiinalla. Putin joutuu siihen alistumaan.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#25
Putin ei kuulu ystäväpiiriini, mutta monet venäläiset ja suomalaiset.

Onko Leo kuullut keltaisesta vaarasta?

Johan itä on kerran peitonnut koko Venäjän Tšingis-kaanin johdolla.

Tšingis-kaani – Wikipedia

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En ole asiantuntija kiina-kysymyksessä, mutta joitain kirjoja olen lukenut ja asuttiin yhdessä erään suomalaisen sinologin kanssa pari vuotta.
Muistan keskustelun aiheesta kymmen vuoden takaaa: "Entä kun seuraavat X00 miljoonaa kiinalais- ja muiden Kaukoidän maiden kotitaloutta haluavat/pystyvät ostamaan uuden jääkaapin? Mistä teräs yms. raaka-aineet?"

Kuten yllä todettiin, kiinalaiset ajattelevat pitkällä tähtäimellä.
He siis tuovat mm. raaka-aineita terästeollisuutensa tarpeisiin. Mitä vikaa siinä on? Eivät he pakoita paikallisia yhteisöjä rakentamaan ilmaisia halleja ja infraa heidän tarpeisiin. Vrt. vaikka FoxConn yritykseen, jolle suomalaiset rakensivat jonnekin hienot hallit ja veivät sitten tuotannon Kiinaan. Kuten myös Ikea teki Kiteen alueella.

Eikä kiinalaiset tyhmiä ole. Ennen pitkää he kuljettavat malmin vain niin pitkälle, että se kohtaa kivihiilen eli ei välttämättä Kiinaan saakka. Luo työpaikkoja sinne missä se on edullista - ja toki lähettävät omia maanmiehiään sinne tekemään työtä. Onko se väärin?

Katson tätä nyt tämän pienen bulgarialaisen kylän perspektiivistä:
- Oletetaan, että jokin suomalainen yritys rakentaisi tänne tehtaan, parantaisi infraa jne. Sitten lähettäisi suomalaisia tänne töihin. Mitä tapahtuisi?
Vastaan:
1) Saataisiin kylään kauan kaivattu tukiasema ja puhelimet toimisivat myös minun kotonani.
2) Tie parantuisi.
3) Suomalaisen työvoiman ostovoima takaisivat täkäläisille, nyt nippa-nappa kitkutteleville kauppakahviloille "ikuisen elämän".
4) Vanhat (tyhjät) talot kunnostettaisiin ja uutta rakennettaisiin - bulgaarien paluumuutto kylään voisi alkaa. (Ja pontikan poltto kukostaisi - laillista tässä maassa).
5) Saataisiin varmaankin vielä paremmat terveydenhuoltojärjestelmät, jotka tosin nytkin on hyviä, mutta toki puutteitakin on. Kokemusta ja tietoa täällä on yllin kyllin ja muutama miljoona bulgaarinuorta kerää koko ajan tietoa pitkin Eurooppaa.
6) Tietotekniikkaa tulisi varmasti myös runsaasti kaiken muun vanavedessä. Tänne saa nytkin lahjoittaa käytöstä poistettuja tietsikoita, ei tarvitse kaatikselle viedä, josta joutuvat usein Afrikan "rantaromuttamoihin" eli poltetaan rannassa avotulella, jotta saadaan metallit talteen.
S-postiosoitteeni on mun profiilissani.

Siispä: Tervetuloa suomalaiset yritykset tänne "riistämään".

Henry

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#47

Kiina on maailman suurin teräksen tuottaja. Jääkaappiin ei paljon terästä mene.

Kiina tuottaa jo nyt mm. Volvo autoja jne.

Sota on diplomatian jatke, jossa käytetään väkivaltaa.

Kiinan diplomatia perustuu toistaiseksi taloudellisiin päämääriin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kiina ei perinteisesti ole tunnettu sotaisuudesta kuten Europpa ja USA.
Kiinanmuuri.
Kiina tuntuu noudattavan EUn oppeja missä sotimisen asemesta ostetaan mitä halutaan.
Tuskin suomalaiset mihinkään sotaan Venäjän kanssa lähtevät vaan odottavat että Kiinan varallisuus hyödyttäisi meitäkin.
Niinhän me nytkin rikasta USAta rakastamme, jos Venäjä olisi yhtä rikas kuin USA minne suomalaiset sitten katsoisivat?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kaikkea keksit kysyäkin. Suomi pysyttelisi tietenkin tässäkin suurvaltaristiriitojen ulkopuolella.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos Venäjä joutuisi sotaan Kiinan kanssa, siinähän meille tarjoutuisi toinen tilaisuus ottaa omamme takaisin.

Eka kerralla jatkosotaan lähdimme ottamaan omaamme korkojen kanssa koska luotimme että Saksa pärjää.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Jos Venäjä joutuisi sotaan Kiinan kanssa, siinähän meille tarjoutuisi toinen tilaisuus ottaa omamme takaisin.''

Johan se tilaisuus oli teillä. Jeltsin tarjosi sitä makkaraa ja juustoa vastaan. Eihän se kelvannut teille. Nyt ruikutetaan taas.

''Mitä me sillä teemme,'' totesi M. Koivisto.

Seuraa Leo uutisia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ei auta muut kuin sopivan tilaisuuden tullen yrittää kolmas kerta:) Jos Putin ei sitä ennen palauta ryöstösaalista. Eihän yleensä ole tapana maksaa rosvolle omasta tavarasta paitsi Venäjällä

Viipurin torilla venäläiset rosvot varastivat finskituristeilta passeja. Miliisi oli pystyttänyt teltan torille. Kun turisti huomasi että passi puuttuu, hänet ohjattiin miliisin palveluteltalle ja sieltähän se passi aina löytyikin. Piti vain maksaa tuhat euron "käsittelymaksua". Tämä osoittaa miten jo neuvostoaikana miliisien ja oikeiden rosvojen kaupallinen yhteiselo sujui mallikkaasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset