Pekka Iiskonmäki Koskaan ei tiedä mihin pystyy ellei yritä tosissaan

Miksi köyhien eläkeläisten pitää asua tukiaisilla Helsingissä?

Olen aina ihmetellyt miksi köyhät eläkeläiset asuvat Helsingissä suurien asumistukien varassa? He ovat siten talouden jarru.

Suomessa on valtavasti tyhjiä asuntoja, jonne heidät voidaan ohjata. 

''Hallituksen tiistai-iltana julkistama asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun pienituloisia, sanoo Helsingin asunto-osaston päällikkö Markku Leijo.''

Ei kysymys ole rankaisusta vaan pragmaattisesta päätöksestä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (104 kommenttia)

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Asuvat, kun järjestelmä sen mahdollistaa. Ja kun mahdollistaa, osa asuu vielä semmoisessakin asunnossa, johon itsellä ei milloinkaan olisi varaa.

Olli Kankaanpää

Pääkaupunkiseutu on jäänyt valtion kanssa vastikkeelisesti sovituista tavoitteista. Esimerkiksi metron rahoituksen ehtona oli kaavoituspolitiikan radikaali muuttaminen.

Pekka Iiskonmaki

#2
Mitään radikaalia ei ole odotettavissa. Vihreät saivat ilmaston jäähdyttävän vaalivoiton Helsingissä.

Juuso Hämäläinen

Muistetaan nyt, että pääosa vanhoista asuu ihan omissa asunnoissaan. Niissä eläminen on usein halvin asumismuoto.

Esimerkiksi pienelle eläkkeelle jäänyt leski voi tarvita tukia, vaikka asuu ihan perusasunnossa, jonka omistaa. Ihminen, joka tottunut tilavaan asuntoon ei helposti sopeudu 30m2 yksiöön. Olen nähnyt näitä, jotka siirtyneet koppiin asumaan, eivät ole vanhuuden päivät hyvät.

Jos Raimokin olisi aikanaan toiminut edullisen asumisen eteen Helsingissä niin ei olisi annettu tehdä rakennusmaasta keinottelukohdetta. Se olisi pitänyt ottaa yhteiskunnan haltuun ja antaa kunnan asukkaille rakennusmaahan käyttöoikeus ilmaiseksi. Niinhän yhteiskunta ottaa pakolla haltuunsa eri tarkoituksiin maita muutenkin. Perheeltämme veivät ison ranta-alueen lähes ilmaiseksi Helsingissä. Naapurilta pakkolunastettiin polkuhintaan puistomaaksi suuri tontti. Se myytiin alle viisi vuotta myöhemmin markkinahintaan grynderille.

Vuokra-asuminen oli kohtuuhinnoissa vuokrasäännöstelyn ansiosta. Nyt on toisin. Ja silti on vuokra-asunnoista pulaa pääkaupungissa.

Kyllä Raimolla olisi ollut muita keinoja hoitaa asuminen edulliseksi hesalaisille, mutta hän edustaa piirejä, joille keinottelu on tärkeintä. Siksi nyt täytyy siis miettiä voidaanko mummoja, vaareja ja työkyvyttömiä siirtää hometorppiin maalle kauas palveluista, jotka kalliita yhteiskunnalle ja vielä kalliimpia, kun niitä siirretään yksityiselle sektorille.

Vanhojen, köyhien ja kipeiden tunkeminen asumaan Suomen metsiin on siinäkin mielessä väärä liike, etteivät heitä hoitavat omaiset ehdi töiltään ajelemaan pitkin maakuntia. Olen itse hoitanut työn ohella neljää omaista eikä siitä olisi tullut mitään, jollen olisi asunut lyhyen matkan päässä. Huolimatta jatkuvasta matkustamisesta ympäri maailmaa onnistui omaisten hoitotyön jako jotenkin.

Jos vaivaisista köyhistä eroon halutaan niin sitten parempi siirtyä ihan suoraan lopettamaan heitä. Aktiivinen eutanasia käyttöön. Mutta kokoomuslaiset ja muut leikkaajat eivät korkean moraalinsa ja etiikkansa takia hyväksy edes kuolemansairaiden eutanasiaa. Vastaan inisevät tapauskovat, lääkärit ja papit. Tekopyhää väkeä ovat nuo kokkarit ja kaverinsa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No Raimolla on sen verran oma lehmä tässä ojassa,että tahtoi vuokraajien tulot verottomiksi. Siksi on aina kiva hämmentää vähän tätä soppaa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #82

#82
Asunnon vuokraaminen on niin humaaniteko ja huono bisnes, että vuokratulo siitä pitää olla verovapaa.

Ei vuokralaisen ja vuokranantajan väliin mahdu veroa, koska sen maksaa vuokralainen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #96

Et taida ollenkaan käsittää kuinka moni elää niillä tuloilla veroista huolimatta,koska niistä ei välttämättä edes makseta veroja useisiin vuosiin.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi Vastaus kommenttiin #82

Eipä ole omaa lehmää ojassa kun en ole vuokranantaja. Eli ensin faktat ja sitten moitteet, jos aihetta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #101

En väittänyt sinun olevan vuokranantaja. Ne faktat. Fakta on,että olet ehdottanut vuokranantajille verovapautta.

Tiedän tämän, koska kyseisestä keskustelusta laitoit kirjoituskiellon.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #103

#103
Voi Vellu, kun munasit taas itsesi.

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Kannattaiskohan tutustua ensin Helsingin kaupungin asuntotuotantoon ja tonttipolitiikkaan omana aikanani. Ja sitten lisäksi asunto- ja tonttipoliittiseen selvitykseen, jonka teinmaan hallituksen toimeksiannosta ja jossa osoitin mittavan maa- ja tonttireservin nimenomaan edullista asuntotuotantoa varten. Eli faktat puhuvat puolestaan - väiteet ja olettamukset jääkööt omaan arvoonsa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Valtion on pakko puuttua vuokrien ja sen myötä asumistukien nousuun aiheuttamaan kustannusrasitteeseen. Vuokrien hinnat on noussut osaltaan sen takia koska asumistukea on saanut hölläkätisesti. Käytännössä asumistuki on ollut verhoiltua yritystukea veronmaksajilta isoille vuokranantajille kuten Sato ja VVO.

Olli Kankaanpää

Tämä on totta. Vuokrat seuraavat indeksinomaisesti asumistuen määrää. Koska tarjonta ei vastaa kysyntää, ainoa keino rajoittaa vuokrien nousua on rakentaa asuntoja kysyntää vastaavasti.

Pekka Iiskonmaki

#3
Eläkeläiset eivät käy töissä, joten heille ei pidä maksaa suuria asumistukia Helsinkiin.

Esim. 4 -tien varrelta ja tunnin ajomatkan päästä löytyy asuntoja puoleen hintaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Olet aivan oikeassa, mutta kuka haluaa muuttaa pois niiltä kulmilta, missä on asunut jo kymmeniä vuosia?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #45

#45
Ei se onnistu muiltakaan, jos rahaa ei ole vuokraan ja tukiaisia ei saa.

Kotikulmat joutuu jättämään. Jokuhan ne tukiaiset maksaa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #53

Katsotaan sitten, jos jonakin päivänä alan eläkettä nauttimaan. Se tulee olemaan hyvin pieni, joten minä saatan olla muuttopuuhissa silloin. Ehkä aikaisemminkin, kuka tietää? Vaikken pääkaupunkiseudulla asukaan, voi olla että jostakin muuttotappiokunnasta saattaa löytyä asunto halvemmalla.

Juuso Hämäläinen

Asiaa vielä pahentanut keinottelulainojen helppo saanti halvalla. Moni hankkinut lähes kokonaan lainalla sijoitusasuntoja ja maksattaa ne vuokralaisilla pääosiltaan. Koska pienten vuokra-asuntojen kysyntä on kovaa niin hinnat nousevat. Ihan sama tilanne omistusasunnoissa. Otetaan älyttömiä lainoja, vain kk-erä kiinnostaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Erittäin moni näistä on kok. kannattajia ja siksi melttoaminen VVO:sta on niin kovaa ettei heihin kohdistu huomiota.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

VVO kattaa noin 5% vuokrattavista..toisessa varmaankin saman verran..entä ne loput 90%, hyväntekijöitä?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

vvo on milenkiintoisin lähinnä ay-liikkeen aatteellisen ristiriidan takia. Puhutaan ja vaaditaan kaikenlaista, mutta oma toiminta ei kestä vähäisintäkään päivänvaloa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #91

Vai ei kestä..meinaatko ay-liikkeen tekevän jotakin laitonta,jos sinulla on tietoa, niin kai olet rikosilmoituksen tehnyt?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eihän ole edes pakko asua juuri Helsingissä, jossa on kalleimmat asunnot. Metromatkan päässä ovat myös Vantaa ja kohta meidän metron saava Espoo, missä asumistasotkin ovat paljon halvempia. Totta on, että vuokrat ovat nousseet asumistukien johdosta ja siksi myös sijoitusasunnot vetävät sijoittajia hyvin puoleensa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Terveys- ja sosiaalipalvelujen siirtyessä maakuntien kontolle pienituloisetkin eläkeläiset alkavat kiinnostaa kuntia.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Itsekin olen ihmetellyt tätä että pysyvästi asumistuen varassa asuvien eläminen rahoitetaan maan kalleimmalla alueella. Tosin vuokratuet vääristävät asuntojen hintaa muuallakin, jopa alueilla joissa kämppiä on tyhjänä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sinänsä hyvä kysymys, että kuinka monia vanhuksia asuu myös vieläkin ylisuurissa tuetuissa kaupungin asunnoissa, joissa ovat aikanaan asuneet perheenä lastensa kanssa, mutta muutto pienempään olisi nyt ihmisoikeusrikos? Näinhän asiaa on julkisuudessakin muotoiltu, mutta " rikos" ei ole pitää isojakaan lapsiperheitä pienissä asunnoissa?

Jotain suhteellisuudentajua odottaisi kaupungin päättäjiltäkin. Emme me kaikki vanhukset ole avuttomia ja sopeutumattomia ihmisiä, kuten liian usein yritetään uudistusten vaikeutta selittää ja myöskin estää pelkästään ikään vetoamalla...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ettei vaan olisi tuo Perustuslain 9§ siihen syynä?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ei voi olla, koska missään kohtaa tuota 9§ ei kirjata oikeutta saada yhteiskunnan tukia asuinpaikkansa valinnan kustannusten kattamiseen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Niin, kas kummaa, että demokraattisen, kansanvaltaisen maan perustuslaissa ei aseteta ihmisiä eriarvoiseen asemaan varallisuuden perusteella. Haluatko Suomen, jossa perustuslailliset oikeudet ja vapaudet riippuisivat siitä, kuinka varoissaan on?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #11

Juu, minäkin haluaisin kaikkein mieluiten asua Kaivopuiston rannassa vanhassa tilavassa kerrostaloasunnossa. Mihin voin jättää tukihakemuksen perustuslaillisten oikeuksieni rahoittamiseksi?

Tai sitten se, että minulla ei ole varaa edelliseen, ei millään tavalla riko perustuslaillisia oikeuksiani.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #13

Jälleen kerran paljastuu ihmisten syvä ja laaja tietämättömyys Perustuslaista. Ettekö te tosiaan ymmärrä sen ensisijaisuutta? Jos Perustuslaissa sanotaan, että jokainen saa valita asuinpaikkansa vapaasti, niin alemman tason lainsäädännöllä ei tätä periaatetta voi mitätöidä.

Veikkaisinpa, että meistä suomalaisista suurimmalla osalla on hyvin suuri moraaliin perustuva vastenmielisyys sille ajatukselle, että vanhuksia ajettaisiin pois kotoaan noin vaan vieraille paikkakunnille säilytykseen vain koska he ovat köyhiä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #15

Eli jos työttömänä persaukisena haluan kämpän kalliilta alueelta, koska haluan siellä asua, valtio on velvollinen kustantamaan minulle tuon asumisen?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Jukka, kyllä sinun ensin pitää saada jalka tukevasti oven väliin ja nimenomaan tuetussa kaupungin vuokra-asunnossa. Sen jälkeen voit hengähtää ja elellä rauhassa hamaan loppuun asti, vaikka tulosi myöhemmin ylittäisivätkin reilusti yli suomalaisten keskiansion.

Olisi todellakin ihmisarvonvastaista ja moraalitonta ajaa sinua asunnosta pihalle. SE saavutettu etu on elinikäinen, vaikka sinua pakosta tukevat veronmaksajat itse eläisivät paljon huonommin kaupungin laidoilla:) Virkamiehet osasivat laatia aikanaan hyvät ehdot halvalle asumiselle, jotka hyödyttivät omaa perhettäkin pitkään ja avokäteisesti. Ja mikä ettei, oma suu se on aina lähin:)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #27

Miten jos olet ostanut pankkilainalla asunnon ollessasi työssä. yllättäen tulee kenkää ja pankkilainasta on puolet maksamatta. kuitenkiaan ansiosidonnaisuuden loppuessa lainat pitäisi lyhentää ja ruokaakin saada pöytään lapsille jotka ovat kyseisessä kodissa jo asuneet 10 vuotta. Eikö tuon määritelmän mukaan pitäisi tällöin myös asumista tukea?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #34

Asumistukea saa omistusasuntoonkin. Sillä on rajansa, joten eihän sillä kaikkia asumisen kuluja kata. Etköhän läydä Kelan sivuilta tarkempaa tietoa.

Eikö olekin aika hyvä juttu, että meillä on vaivalla rakennettu semmoinen yhteiskunta, jossa perhe ei julmasti menetä heti kotiaan, jos joku taloudellinen notkahdus tulee? Minusta on.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #36

ei niitä kummasti saa. valtio kyllä pumppaa tukirahaa surutta vuokranantajille tukien nimissä, mutta omakotitalon omistaja on aika nopeasti helisemässä jos kelan tukien varassa pitäisi asua

http://www.kela.fi/kohtuulliset-asumismenot_omakot...

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #47

kela sanoo että myy talo pois ja muuta vuokralle, vaikka sitten kuukausittaisilta vuokrakustannuksistaan kalliimpaan asuntoon, jos vertaa talon lainanlyhennystä korkoineen. ei paljoa auta selitykset oikeudesta asua haluamassaan paikassa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #50

#50
Minä lopettaisin asumistuet ja keventäisin verotusta alapäästä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18

#18
Noin se Esa Mäkisen tulkinnan mukaan on.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #18

Niinhän sitä äkikseltään luulisi jos vain perustuslakia lukee.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #15

Tämä on taas tätä taattua Esaa:) Veikkaisin, että vielä tänäänkin merkittävä osa suurissa Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa asuu hyvätuloisia leskiä, joilla olisi varallisuutta myöskin ostaa oma asunto. Aikanaan noita asuntoja jaettiin kaupungin hyvätuloisille virkamiehille, joten voi myös olettaa, että lesket nauttivat edelleen myöskin riittävän hyvää leskeneläkettä? Helppohan nämä tiedot olisi myöskin verolautakunnissa tarkistaa...

Ei voi olla oikein, jos yksin asuva leski asuu yli 100-neliön tuetussa asunnossa, jos vastaavasti monilapsinen ja pienipalkkainen perhe asuu jossain kaukana työpaikoistaan pienessä asunnossa ahtaasti... Kummalle perheelle sinä olisit roposi mielummin antanut, jos valita voisit?

Ehkä se sinusta Esa on oikein, mutta minusta se ei ole hyvää asuntopolitiikkaa, vaan epäoikeudenmukaista, jos pyrkimyksenä on tasapuolisempi ja oikeudenmukainen käytäntö myöskin köyhempiä kohtaan?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #25

#25
Tuon on pakko olla totta, koska minäkin tiedän tuollaisen tapauksen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #25

Mutua ja olkiukkoilua. Eräs kommentoija aiemmin spekuloi Kaivopuiston rannan isosta kerrostaloasunnosta. Ja nyt muhkeat leskeneläkkeet... Järjetöntä, mistä nämä kateelliset ja vihamieliset ajatukset teille oikein tulevat?
Tukijärjestelmissä on varmasti katveensa, mutta ei sellaisilla voi perustella koko idean kelvottomuutta ja alkaa intoilemaan vanhusten karkoittamisella pois kodeistaan syrjäseuduille.
Kannattaa sekin muistaa, että tukien alikäyttö on yleisempää kuin niiden väärinkäyttö.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #38

Kuka tässä kateellinen on, en minä ainakaan. Minulla on kaikki ok. Ei tarvitse ketään, eikä mitään kadehtia. Oikeudunmukaisuus on ainoa asia joka minua tässä arveluttaa. Oikeus ja kohtuus pitäisi olla aina etusijalla, kun ylimääräisistä eduista puhutaan... Miksi joku leski voisi jäädä asumaan isoon asuntoon yksin, kun iso perhe taas asuu pienissä tiloissa. Ei se minusta ole oikein.

Japanissa on tähän keksitty hyvä ja oikeudenmukainen ratkaisu, mutta meillä kaikki väärätkin päätökset ovat aina kiveen hakattuja, kun virkamiehille se toisi liikaa kai töitä? Pitäisi tutkia verotietoja, mutta se on nähtävästi niin vaivalloista?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #25

Kaija Kelhu, sä puhut varakkaista leskirouvista. Kuinka monen talousasiat oikeasti sitten tiedät kun on kuulemma kokemusta? Äitini asui isäni kuoleman jälkeen Helsingin kaupungin kolmiossa, pienituloinen ihminen. Siinä samassa itse muutin pois kotoa ja sisareni perhe joutui kahden asunnon loukkuun eli äiti majoitti heidät pitkäksi aikaa kotiinsa.

Äiti haki jatkuvasti Helsingin kaupungilta pienempää asuntoa mutta siihen aikaan ainakin oli tarjota eioota. Pikkuasunnot ovat kiven, kannon ja kaivon alla.
Äiti ei muuten koskaan hakenut tai saanut asumistukea eli maksoi kaiken omasta pussistaan.

Onneksi viimeisille elinpäivilleen sai samalta alueelta kivan pikku yksiön, olihan hänen sosiaalinen piirinsäkin siinä lähellä. Auttamassa, käymässä kaupassa, hoivaamassa kun jalat eivät enää kantaneet. Itse olen loppuikäni kiitollinen siitä että vanhin systerini otti hoitaakseen äitini asiat koska hän asui vieressä.

Kysynkin kuinka pian puolisonsa kuoleman jälkeen lesken pitää vapauttaa asunto?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #52

Tiedän tarpeeksi monta varakasta ihmistä, jotka jäävät kaupungin isoon vuokra-asuntoon, vaikka eivät enää niin isoa asuntoa tarvitsisi. Niihin asuntoihin on aina tuhansien ihmisten jonot, koska asunnot ovat hyvillä paikoilla ja hyvässä kunnossa. Onhan meillä siirtymäajoista jo puhuttu ja ne ovat olleet ehdotuksissa ainakin useita vuosia, joten aikaa on rauhassa katsoa pienempää asuntoa. Mitään ei olla kuitenkaan sen asian eteen tehty.

Nyt on tietääkseni vain määrätty joku palkkaraja kaupungin vuokra-asunnoille pääsyyn, mutta ei ylärajaa, jolloin olisi muutettava pois ja annettava asunto taas pienipalkkaisille ihmisille. Se käytäntö on Japanissa, josta aikaisemmin jo mainitsinkin.

Sinun äitisi kohdalla asiahan oli ihan ok. hän tarvitsi kaiken sen tilan sisaresi muuton ja ahdingon jälkeen. Itse puhun vain näistä hyvätuloisista, joilla olisi itselläänkin varallisuutta ostaa oma asunto, ja antaa halvempi vuokra-asunto niille, joilla siihen on suurin tarve. Olihan tässä taannoin valituksia, kun silloinen ministeri Arhinmäkikin käytti juristi-vaimonsa kanssa tätä etua hyväkseen... Niin, minusta se ei vain ole oikein, mutta nähtävästi se joidenkin mielestä on ihan hyvä juttu.

Vuokratuet ovat nostaneet ainakin täällä pääkaupunkiseudulla kohtuuttomasti vuokria. Olen itsekin ollut antamassa vuokralle asuntoa täältä Tapiolasta ja soitot ovat olleet sitä luokkaa, etteivät ihmiset edes välitä mitä vuokra on, kun " sossu kyllä maksaa... "

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #63

Mutta kun varakas ihminen ei saa vuokratukea? On olemassa katto jonka yli vuokra ei voi mennä. Sinun rakas naapurisi maksaa kaiken omasta pussistaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #70

Taru, nyt puhumme ihan eri asiasta. Olet käsittänyt minut täysin väärin. Minun rakkaat naapurini muuten asuvat kaikki omissa taloissaan:) Minä olen puhunut alusta alkaen vain kaupungin halvoista tuetuista vuokra-asunnoista hyvillä alueilla, joihin mm. Helsingissä jonottavat tuhannet ihmiset vuosia, jos onni ei arvonnassa suosi heitä aikaisemmin. Harvaa onnistaa.

Kun sen saa, niin voi asua siinä elämänsä loppuun asti, vaikka tulot olisivat satojakin tuhansia vuodessa ja siitä huolimatta sinua ei siitä ajeta aikaisemmin pois, vaikkei taloudelllista tarvetta ei olisi enää vuosikymmeniin ollutkaan. Helsinkiläiset veronmaksajat, joiden joukossa on myös paljon pientuloisia ihmisiä kustantavat siis isotuloisempien halvan asumisen omista verotuloistaan, vaikka saajat kuuluvat hyvätuloisiin.

Onko se oikein, on jokaisen tulkittava itse oman moraalikäsityksensä mukaan. Esa ja muut hänen peukuttajansa katsovat sen olevan ihan oikein, minusta se ei vain sitä ole. En täällä muuten mitään viitsisi tästä edes kirjoittaa ja aikaani tuhlata turhanpäiten...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #76

Voi asua jos on varaa. Aika vähän näitä hienostorouvia on.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen Vastaus kommenttiin #15

Ahaa, tuota en tiennytkään.

Voinko vaatia Helsingin kaupunkia maksamaan minulle vuokra-asunnon Eirasta, kieltävä vastaus olisi siis perustuslain ... eiku "Perustuslain" vastaista ?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #15

Höpö höpö.
Vanhuksia ajetaan sankoin joukoin pois kodeistaan kun palvelujen saanti syrjäseuduille tehdään niin kalliiksi ettei eläkeläisellä ole mahdollisuutta asua torpassaan vaikka kuinka haluaisi. Ei siinä paljon perustuslaki auta kun sulle sanotaan että myy mökkis ja muuta kaupunkiin niin saat yksiön vuokratalosta ja palvelut on vieressä, sittem kun olet mökkirahasi todistetusti syönyt niin voit saada jopa asumistukea, et ennen. Saattaahan siinä itku tulla silmään mutta perustuslaki ei siinä auta,niin lähet että suhahtaa mökiltäsi jos et pysty matkakorvauksia palveluntarjoajille maksamaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #39

No justinsa näiden palvelujen saannin saamisen mahdottomuuden takia vanhukset asuvat mieluummin lähellä niitä palveluja.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #43

Niin asuvat kun on pakko , minä lähinnä otin kantaa tuohon perustuslain vaikuttavuuteen tuossa kertomassani tilanteessa ja halusin rinnastaa ne ketkä haluavat asua kaupungissa ja ne jotka mieluummin asuisivat kotonaan siellä vähän sivummalla. Tässä tuotiin esiin perustuslaillinen oikeus asua siellä missä haluaa ja saada siellä tasa-arvoisesti tukia ja muita pönkkiä mutta se ei aina toimi. Helsingissä kuulemma kommentaattorin mielestä on perustuslaillinen oikeus asua ja saada tukia vaikka se on äärettömän kallista joskus, kallista asujalle ja yhteiskunnalle.
Herää kysymys ?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #39

#39
Edes konjakkipulloa ei saa vaari kyläkaupasta sydänvaivoihinsa. Heikosti on Keskusta asiansa hoitanut.

Tallinnasta väki vähenee ympäristökuntiin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #49

Nimenomaan ja nyt sitten asioita alkaa monessa paikassa viherhöpöt hoitamaan ,siis ne joille kaupunki on ainoa oikea paikka ihmiselle asumiseen ja muut alueet Suomessa tulisi järjestää näitten hörhöjen virkistysalueiksi ja tietenkin pakko-otolla luonnonpuistoiksi.
Ei ole hyvää odotettavissa meillä sorateiden varsilla asuvilla.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #15

Voi huokaus. Perustuslaissa tosiaan sanotaan, että jokainen saa valita asuinpaikkansa vapaasti. Sen sijaan siellä ei sanota sanaakaan siitä, että yhteiskunnan, joulupukin tai maahisten pitäisi kustantaa tuo valinta. Niistä mahdollisista kustannuksista taas säädetään sellaisessa alemman tason lainsäädännössä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 8/EM
9§ ”.. on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.”
En suoralta kädeltä ymmärrä, että itse asuminen sitten tapahtuu tapahtuu veronmaksajien kustannuksella. Mutta kuten Paasikivi tiettävästi sanoi: ”Perustuslain tulee olla lyhyt ja epäselvä.”

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Paasikivestä en tiedä, mutta Napoleon määritelmä valtiosäännöstä oli, että sen pitää olla lyhyt ja epäselvä. Sellainen sopii erityisen hyvin vallassa olijalle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minä taas ihmettelen miksi köyhiä eläkeläisiä hyvinvointivaltio Suomessa on yleensä olemassa. Niin ja onhan noita parakkejakin olemassa jossa köyhät eläkeläiset voisivat loppuelämänsa viettää.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Siksi, että kaavoitusmonopolin, rakennusliikkeiden ja vuokra-asunnoilla bisnestä tekevien korr.., kart..., maan tapa pitää asumisen hinnan korkealla.

Pekka Iiskonmaki

#14
Kaavoitusmonopolin anto kunnille oli suunnaton virhe.

Pekka Iiskonmaki

#10
Miksi pitää mennä äärimmäisyyksiin?

Eläkeläisille löytyy 100 km säteellä todella hyviä asuntoja palvelujen läheltä. Siellä on mukava asua ja ilma puhdasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Koska pienituloisia on päätetty kutsua köyhiksi. Kun köyhän määritelmänä on, että tulot ovat alle 60% mediaanitulosta, ovat kaikki alle mediaanitulon tienaavat köyhiä heti eläkkeelle siirtyessään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Turvapaikanhakijoita on puolestaan majoitettu Helsingissä telttaan Rautatientorille.

Olisi ehkä kohtuutonta vaatia vuokralla asuvia vanhuksia jakamaan telttamajoitusta, mutta onnistuisikohan vuokra-asunnon jakaminen näiden nyt teltassa asuvien kanssa ?

Samalla kun turvapaikanhakijat auttelisivat vanhuksia arjessa niin heidän kielitaitonsa karttuisi. Osa oppisi ruotsiakin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Onkos siellä turvapaikanhakijoitakin ? Luulin että enemmänkin niitä joilta tuo vaihe on jo ohi, voin olla väärässäkin kun ei niin tarkkaan tule seurattua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ulkomaalaisia nuoria, ilmeisesti vielä vaiheessa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Turvapaikanhakijoita on puolestaan majoitettu Helsingissä telttaan Rautatientorille.

Ei ole. Itse ovat sinne majoittuneet hyödyllisten idioottien hyväntahtoisella avustuksella.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Telttamajoitus on erähenkisille nuorille varmasti mieluinen vaihtoehto, kun teltta sijaitsee keskellä pääkaupunkia.

Pekka Iiskonmaki

Harppi kauppatorille ja sadan kilometrin säteellä löytyy asuntoja senioreille, joilla ei ole varaa maksaa markkinavuokraa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Täytyy vain toivoa, ettei Liskonmäki pääse määräämään, missä ja mihin hintaan vanhusten on asuttava.

Pekka Iiskonmaki

#30
Samaan toivon minäkin vaikka en hän tunne.

Eikös siellä Saarijärvellä oli tyhjiä asuntoja? Löytyy niitä paljon lähempää Helsinkiä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tyhjiä asuntoja on Saarijärvellä sivukylillä, kun asukaat ovat kuolleet tai pakon edessä muuttaneet keskustaan palveluasuntoon. Sitä vaan bisnestä tekemään Vielä kunnossa olevia omakotitaloja saa 20 km säteellä keskustasta jopa 20 000 eurolla. Jostain syystä ne eivät asunnon ostajia kiinnosta, eivätkä kaikki lähde sivukylälle vuokra-asuntoon, vaikka vähän maksettaisiin.

Joku tässä yhtälössä mättää, kun ainakin Keskustan tavoitteena on pitää koko maa asuttuna suivukyliä myöten. Mikähän siinä mahtaa olla, etteivät ihmiset sittenkään halua jäädä vangiksi omaan sivukylän asuntoonsa, jossa lähin naapuri on kilometrien päässä?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Olen aina ihmetellyt miksi köyhät eläkeläiset asuvat Helsingissä suurien asumistukien varassa?"
Ihmetystä aiheuttaa jo sekin että miksi nuo mainitsemasi henkilöt nimenomaan haluavat asua Helsingissä missä asuminen on kuulemma kallista.
Asumistuet tulisi kohdentaa niille jotka niitä nimenomaan tarvitsevat eikä niille jotka haluavat asua Helsingin hienostokaupungissa väen väkisin.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itseasiassa asumistukiin on määritelty katto jonka yli menneet vuokrat maksetaan sitten omasta pussista. Se katto on useimmiten hyvin matala, ettei eläkeläisiä tai köyhiä vuokralaisia tässä kannata kadehtia.

Jotkut ovat kaupunkilaisihmisiä, jotkut taasen maalaisimmeisiä. Itse kuolisin tylsyyteen keskellä ei mitään. Onneksi asunnonomistajana voin sentään määritellä itse oman asuinpaikkani, olkoon se sitten yksiö Eirasta tai neliö Keravalta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Viimeksi kuulin vuokratuesta joka oli 700-euroa. Se on iso raha, joka on myös monen itse maksavan vuokralla asuvan veronmaksajan oma koko vuokra.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #73

Kyllä vain on, jos vuokra on 1700 euroa kuukaudessa. Käsi raamatun päällä vannoen...se on ihan tosi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #77
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #81

Se oli ystäväni oma vuokra-asunto, jota hän vuokrasi, joten tiedän sen ihan takuuvarmasti. Tämähän on juuri se pihvi, josta nyt puhutaan, että voit asua kallliilla asuinalueella, ja veronmaksajat kustantavat siis kiltisti osan vuokrasta, kun eivät muuta voi.

Vuokratuki on ihan ok, mutta ei kaikkein kalliimmilla alueilla, jolloin summat nousevat liian korkeaksi. Siihen ei Suomella ole enää varaa ilman velkaa, jotka jäävät lastemme maksettaviksi tällä pelillä. No, eihän sekään kaikkia koske...mitä väliii... he sanovat? Johan perustuslakikin kuulemma sanoo, että saa asua missä haluaa....kertoi Esa.

Ei muuten kuulu tapoihini valehdella tai puhua keksittyjä juttuja. Minusta se on yksinkertaisesti moraalitonta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kerrankin luin kaikki kommentit. Ei lisättävää. Oleellisen kertoi Ilaskivi No 1.

Pekka Iiskonmaki

#41
Ilaskivi varmasti tiesi, mistä kirjoitti.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hyvinvointiporsas tietää toki aina kaiken.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #54

#54
Miksi Ilaskivi on menestynyt ja rouva Elkama ei?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #62

Rouva Elkama ei ole koska sairastui jo hyvin nuorena, alaikäisenä sairauteen joka pahenee vain vuosien saatossa.
Kiitos kysymästä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #62

Menestynyt miten? Veromaksajien nisässä roikkumassa koko ikänsä ja nyt perusporvari alkaa sitä menestymisenä,kaikkea sitä...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #54

Taru, tuo oli kohtuuttoman rumasti sanottu. Ainahan on meillä ollut hyvätuloisia ja menestyneitä ihmisiä, mutta ei heitä pitäisi siitä nimitellä.

Vuokratuet ovat sinänsä ihan hyvä järjestelmä, joka auttaa monia ihmisiä asumaan erityisesti kalliilla pääkaupunkiseudulla, jossa työpaikatkin enimmillään ovat. Kohtuuvuokraisia pienasuntoja pitäisi vain olla enemmän.

Suuressa viisaudessaan päättäjät taannoin vuosia sitten tekivät oikein lain siitä, että asettivat minimirajat asuntoneliöille, jotka eivät olleet asukkaille "hyväksyttyjä kokoja". Samalla myöskin markkinoilta pienet asunnot loppuivat... Tietääkseni nyt taas on otettu asuntotuotantoon pienet yksiötkin. Hyvä. Järki voitti.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #66

Rouva Elkama.

On kohtuutonta purkaa pahaa oloaan toisiin ja kaiketi vielä tuntemattomaan henkilöön.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #66

Hyvinvointiporsas nimityksen saa vain alentamalla muita ihmisiä, aivan niinkuin Ilaskivi teki.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #71

#71
Köyhälistö on ruvennut liian röykeäksi Suomessa.

He unohtavat, että maksajillakin pitäisi olla varaa kohtuulliseen elintasoon ja osuus omaan työpanokseensa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #74

Teloituskuva juhlarahassa on saanut aikaan revanssihenkeä ?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #75

Minä kyllä ehdotin juhlarahaan jotain nättejä kuvia; sotilaita metsässä kettujen ja kauriiden kanssa ja toisella puolella Suomineito liehuvan lipun kanssa kepeästi juosten kohti auringonnousua. ..kuuluuko naurua, vai vain hihitystä?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #75

En ole edes nähnyt mitään juhlarahaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #90

Ei ole kukaan muukaan. Onko olemassa jokin syy, että revanssihengen leviäminen edellyttäisi jonkin esineen näkemisen?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eräs muutosseikka, joka voi vaikuttaa juuri eläkeläisten asumiseen: SOTE.

Jos hyvin käy, joidenkin pienempienkin kuntien kannattaa houkutella eläkeläisiä asukkaiksi, kun yksi erikoissairaanhoitoa tarvitseva potilas ei kaadakaan enää koko kunnan taloutta.

En tiedä, joko tämä on mainittu, mutta asumistuessa vanhuuseläkeläisen omavastuuosuus on pienempi kuin työikäisellä. Tarkoittaa siis sitä, että siellä missä pienituloisen työikäisen ei ehkä kannata asua, eläkeläinen saattaa selvitä asumismenoistaan samanlaisella tulotasolla.

Pekka Iiskonmaki

#57
Toivottavasti Kepu onnistuu edes siinä. Muuten he ovat saaneet maaseudusta itsepalvelualueen Suomessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Sivistysporvarin" maininnan voit Iiskonmäki pyyhkiä pois esittelystäsi. Sivistysvaltio tunnetaan kuinka se kohtelee heikoimpiaan. Tämä blogi ja monet kommentit suorastaan halveksivat niitä vanhuksia, jotka ovat työskennelleet pienellä palkalla tai lapsiaan kotona hoitaneena nyt haluavat asua loput elämästään tutulla kotiseudullaan joka sattuu olemaan Helsinki. Kunnioitan ja arvostan vanhuksia, varallisuudesta riippumatta ja niin pitäisi myös kokoomuslaisten Ilaskiven ja Iiskonmäenkin tehdä

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kukapa ei vanhuksia kunnioittaisi ja kun vielä on itsekin jo sitä kastia:) Totta kai kaikista pitää pitää hyvää huolta, ovat he sitten vanhuksia tai köyhiä lapsiperheitä, mutta siinäkin on monia tasoja, miten se pitää tehdä, jotta oikeudenmukaisuus toteutuu. Eihän tässä kukaan ole ketään halveksinut....ja minusta jokaisen pitäisi saada asua kotiseudullaan, mutta ei kalleimmilla paikoilla, jota ymmärtääkseni Ilaskivikin tarkoitti. Helsingissä asuntojen neliöhinnat vaihtelevat suuresti alueen mukaan. 2500- eurosta, jopa 12000- euroon asti. Tietysti vuokrat ovat myös sen mukaisesti laskettu.

Jos joku katsoo olevan oikein, että leskimummo elää yli sadan neliön huoneistossa tuetussa asunnossa, ja toisaalta taas iso lapsiperhe asuu kaksiossa ahtaasti, niin onko se oikein? Ihmettelen tätä teidän käsitystänne oikeudenmukaisuudesta, eikä sillä ole vanhuksen kunnioittamisen kanssa mitään tekemistä. Tasa-arvoinen kohtelu toisia avuttomia kohtaan pitäisi olla yksi arvo muiden joukossa.

Suomessa on yksi maailman paras sosiaaliturva, mutta aina vain riittää valittamista, ja myöskin ymmärtämättömyyttä mistä oikein tässä puhutaan. - Jos rikkaita ja ammatissaan menestyneitä vielä aletaan rumasti nimitellä, niin taidan olla täysin väärässä seurassa. Tulee vain paha mieli...

Pekka Iiskonmaki

#79
Olen itse eläkeiässä Arto. En silti koe tarpeelliseksi asua Helsingissä asumistuen varassa.

Ei minun mielipiteeni ole muuttuneet iän myötä. Ei ole tarvinnut takkia kääntää.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Iiskonmäki voisi ihan hyvin keskittyä kirjoittamaan ja kehumaan olojaan virolaisillekin sivuille. Vai miksi pelkästään tälle sivustolle pulitat tuota samaa propagandaa joka kerta kun kirjoitat. Ei täällä Suomessa pidetä muistakaan propagandisteista (mm. dosentti Backmanista) jotka jatkuvasti morkkaavat Suomen tilaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kyllä täällä Suomessa vielä runsas pari vuosikymmentä sitten aivan valtiojohtoisesti kehuttiin Neuvostoliittoa ja todisteltiin sen erinomaisuutta Suomeen verrattuna.

Pekka Iiskonmaki

#89
Kirjoitan myös Viron sivustoille. Viro on Suomelle hyvä vertailukohta.

Maa oli miehitetty aina vuoteen 1991 ja rutiköyhä silloin. Infra oli kaput ja hallintoa ei ollut.

Nyt on nähtävissä, että Viro ohittaa Suomen kaikilla mittareilla lähivuosina. Suomalaiset ovat syystäkin kateellisia, kuten kommentoija.

Virolla on toistaiseksi ollut malttia rikastua ja jakaa vain tienattua hyvää. Velkaa ei ole tarvinnut ottaa.

Dosentti Bäckman on vieraan maan palveluksessa.

Minä taas haluan kehittää Suomea parempaan suuntaan.

Erityisen huolestunut olen Suomen taloudesta, vaikka olen Suomea monilla miljoonilla tukenut aikoinaan.

Ihmettelen Suomen tukiaispolitiikkaa velaksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Liskonmäki haluaa auttaa Suomea kirjoittamalla puheenvuoroon :)

Noilla lauseilla kannaattaa ennemmin osallistua suomen hauskin tavis kilpailuun, sillä on siinä naurussa pitelemistä, kun kuvittelee nettikirjoituksilla johonkin vaikuttavansa.

No huumori on hyvästä, ja nauru pidentää ikää.

Sitä olen tässä ihmetellyt, että kun blogisti on noin kaikkitietävä Suomen taloudesta, ja siitä mitä pitäisi tehdä, nii kannattaa pyrkiä asioista päättäämään, jos kerran omaa täydellisen tiedon ja taidon auttaa oikeasti Suomea.

Taitaa kuitenkin olla niin, että paljon puhetta ja vähän villoja.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #97

#97
Ihmisenä ymmärrän kiukkusi ja herkän hipiän. Pitalan pitää vielä opetella lukemaan.

Sivistys alkaa aina luku ja -kirjoitustaidosta.

Toimituksen poiminnat